هنرکده تندیس
آیاشما هم از ریاضی بدتان می آید3

 

نسبت طلایی که به حرف یونانی فی(φ)نشان داده می شود ، یکی ازشگفتی های بزرگ اعداد است . فی از دوران باستان شناخته شده و در زمینه های هنر و معماری بسیار به کار برده شده است ، اما تحقیقاتی که اخیرا روی آن شده ، نقش حیرت انگیز و باورنکردنی این عدد را در طبیعت بیشتر آشکار ساخته است . نسبت طلایی یا عدد طلایی ، عددی است تقریبا برابر 1.618 و تحقیقا برابر
Φ=(√5 +1)/2
که ظاهرا هیچ فرقی با دیگر اعداد گنگ ندارد ، جز آن که مقدار عددی اش متفاوت است . اما در حقیقت عددی است بسیار مخصوص و اسرارآمیز .
مربع مستطیلی که نسبت طول به عرض آن برابر نسبت طلایی باشد را مستطیل طلایی نامند.
گفته شده است که چنین مستطیلی به چشم انسان زیباتر از سایر مستطیل هاست . به همین دلیل از دوران باستان تا به امروز ، در معماری بسیار به کار رفته است و امروز هم وقتی می خواهند چیزی را مستطیل شکل بسازند که چشم نواز هم باشد ، آن را به شکل مستطیل طلایی می سازند ، یعنی اگر طولش را بر عرضش تقسیم کنیم ، عددی نزدیک به 1.6 بدست می آید . به عنوان مثال ، کارت های اعتباری ، گواهی نامه رانندگی و کارت های تلفن همگی به مستطیل طلایی نزدیک هستند .
نسبت طلایی در ساختمان بسیاری از قسمت های بدن انسان ازجمله دست ، صورت ، ضربان قلب و همچنین در ساختمان بدن گیاهان و جانوران مشاهده شده است . مثلا نسبت طول ساعد انسان (از آرنج تا مچ دست) را برطول کف دست ، برای تعداد زیادی از انسانها محاسبه کرده و وقتی میانگین گرفته اند ، عددی نزدیک به 1.6 به دست آمده است .
حتی در انجیل نیز اشاره ای به نسبت طلایی شده است . به همین دلیل این نسبت را از قدیم نسبت الهی هم گفته اند و گروهی عقیده دارند که این نسبت در خلقت جهان هستی و کائنات نقش ویژه ای دارد.
 

ماهنامه دانشمند


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:




تاریخ: 26 آبان 1389برچسب:ریاضی , نسبت طلایی,
ارسال توسط مدیر وبلاگ